Palačinke ala Žeci

Razmišljao sam koje sledeće jednostavno jelo bi mogao da spremim i negde na pola puta na pamet su mi pale palačinke. Naravno, odmah sam odustao jer iskreno obrtanje palačinki i bacanje u vazduh,  nisam dorastao za to.

Međutim, uveli ali uvek postoji jednostavnija varijanta. U pitanju su američke palačinke koje su daleko jednostavnije za pravljenje a isto tako ukusne kao i ove regularne.
Potrebno vam je brašno i mleko. Koliko brašna, toliko i mleka, znaci dovoljna vam je po jedna šolja. Ubacite jedno jaje i vrlo malo soli. Sve se to lepo umuti. Iskreno mnogo mi mućenje sad bolje ide nego što je to bilo ranije, sve je vežba. Sa strane se uzme tiganj i stavi se malo putera. Na umerenoj temperaturi se istopi puter i spremanje palačinki može da počne. Dovoljno je da ubacite u tiganj po dve manje kutlače smese za jednu palačinku. Peče se malo jedna, malo druga strana i nema akrobatskog bacanja palačinki u vazduh, dovoljno je samo prevrnuti palačinku. Ukoliko nešto zagori kao što se meni desilo, samo ubrusom pokupite garež i ponovo stavite puter.

Ukoliko vam je smesa dosadna i želite da probate nesto drugo, možete ubaciti neko izrendano voće i cimeta po volji.

Nemojte biti stoka kao ja pa mazati svaku palačinku zasebno već poređajte jednu na drugu i prelijte sa nekom marmeladom, kremom i izrendajte malo lešnika ili badema na sve to. Same palačinke su teške, ako budete mazali svaku, sve što možete da uradite posle je da poljubite krevet.

0
2 Comments
  • Vladimir Neskovic
    December 13, 2012

    Vezba se svakodnevno vidim ja :). Samo napred Zeci, samo napred! Videces kako ces sve vise i vise uzivati u kuvanju, kako budes napredovao i pravio sam svoje recepte, ili ubacivao i eksperimentisao sa svojim nekim ukusima i kombinacijama :).

    Ja americke palacinke preferiram – u testo dodati malo vanile (zbog ukusa). Izmedju palacinki stavljati puding od vanile, odozgo preliti malo Nutelle (ne preterano, da ne bi bile preteske kao sto si naveo) i malo mlevenog badema.

    Ista varijanta se moze izvesti i prelivanjem pudinga i Nutelle preko nekoliko palacinki, ali ako se svaka maze pudingom, bude socnije – pa kako ko voli :).

    Za one koje vole vocne varijante super je kombinacija – kaša od jabuke (sad vidim da ima da se i kupi u prodavnici, za one koji ne žele da prave home made 🙂 ), suvo grozdje i malo maka. U same palacinke se u tom slucaju doda malo cimeta.

    Inace ovaj savet za pecenje na puteru, a ne na ulju, je super – dosta bude ukusnije na puteru :).

    Jps jednom pohvale za chef kuvara :).

  • Mia
    December 15, 2012

    Opa, svaka čast!:) Ja i u samu smesu dodam putera (jeste kaloričnije, ali i ukusnije:))
    Predlog za preliv- Šumsko voće i Maple sirup, odnosno Javorov sirup (U BGu znam da je bilo u DMu, mozda i Merkatoru). Na blagoj vatri samo par minuta u nekoj šerpici bukvalno zagrejes odokativnu količinu (zavisi za koliko palačinki) Javorovog sirupa i šumskog voća, promešaš par puta et voila! done ! a super izgleda i naravno ukusno je. Lepo je sve to i posuti vanilin šećerom za pun doživljaj:))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *