Svaki početak je težak

By 2 No tags Permalink 0

Mnogo puta u životu mi je bilo ukazivano da bi bilo dobro da naučim da spremam bar nekoliko jela jer će mi to svakako trebati kad tad u životu. Danas sa 28 godina, nisam spremio nijedno jelo, što bi neko rekao sprcao sam godine. Jedinac kao svaki drugi, navikao da mi neko drugi sprema i serviraJ
Sve bi to bilo u redu da ne volim da jedem ali je realnost potpuno drugačija. Nikad nije kasno je filozofija koja me uvek radi pa tako i ovog puta sam se upustio u avanturu spremanja mog prvog jela, eto tek tako, iznenada.

Teško je da odredite šta bi mogli da spremate za prvi put a koliko poznajem kuhinju najbolje govori podatak da sam za prvo jelo odabrao da spremam kolač sa brusnicama i bademima. Brzo sam odustao jer mi je objašnjeno da mnogo plehova, smesa treba da prođe kroz moje ruke da bi mogao da se upustim u spremanje slatkih stvari koje su po uverenju mnogih ipak predrodređenija za neke iskusnije kuvare.

Tako sam na kraju završio sa brusketama i punjenim pečurkama. Većina ljudi bi rekla da je to ništa posebno što realno i jeste ali za mene, dostignuće godine.

Krenuo sam sa punjenim pečurkama. Morate da prođete kroz dril pijace. Veoma je bitno da napomenete da kupujete pečurke za punjene inače dobijate nešto što nije upotrebljivo. Te pečurke je potrebno oljuštiti, ukloniti dršku i oprati. Ovde sam shvatio da moje spremanje jela neće trajati preeviđenih 20 minuta. Za dvoje ljude vam je potrebno ne više od 300 gr pečurki. Kad sam to uradio, potrebno je napraviti smesu. Potrebno je kupiti kačkavalj i šunku po 200 gr. Nemojte štekati ovde kao ja te stoga ne uzimajte ni najbolje jer zlatna sredina je najbolja. Sve to lepo izrendajte i dodajte umućeno jaje i 2 kašike kisele pavlake. Odmah sam znao da umutiti jaje će biti paklen posao za mene, te stoga savetujem da vas zrelija osoba, čitaj devojka, nauči kako se muti jaje a da pri tom ne odradite akvarel po pločicama.
Kad sam sjedinio masu i dobro promešao, potrebno je da očišćene pečurke stavite na nauljeni pleh i da pečurke napunite pažljivo smesom i preko toga obavezno ide origano. Ovo je bio zanimljiviji deo jer je ovo sve slično kao i slaganje lego kockica. Bitna napomena je da ne budete budala kao ja pa bacite drske sa pečurke koje ste prethodno sklonili, da, one su jestive i moguce se ispeći. Nakon toga stavite pečurke da se peku u rernu na 200 stepeni 10-15 minuta. Kao svaki amater, egzaktni podaci vam sve znače. Na pitanje koliko moram da pečem, uvek sam dobijao odgovor, videćeš i sam. Kao da ljudi ne znaju sa kim pričaju. Opet savetujem prisustvo odrasle osobe koja će vam reći kad je to otprilike sve gotovo kao i asistencija prilikom vađenja pleha da ne bi odradili tetovažu u kućnoj varijanti. Nisam se trudio da to preterano dekorišem, ipak bi bilo previše, premoren sam. Kako je to sve izgledalo, možete videti u prilogu.

To mi nije bilo dovoljno i pristupio sam pravljenju mojih omiljenih brusketa. Koliko god da su pečurke proste za spremanje, već sam majstor za kuvanje, bruskete su još jednostavnije. Problem je naći dobar paradajz u decembru a chery paradajz je previše skup. Potrebno je paradajz sitno iseckati i dodati dosta maslinovog ulja. Pored toga staviti soli i bosiljka. Pored toga potrebno je imati dobar tost i tu savetujem Hleb i kifle. Malo ga uredite tako što ga iseckate na trougliće i smesu sa paradajzom stavite na iseckane tosteve. Preko toga stavite malo parčence pršute, gurnete u zagrejanu rernu na 200 stepeni i ne treba peći preko 10 minuta. Opet dolazimo do situacije gde se početnici kao ja pitamo kad je gotovoJ Pošto mi je ipak trebao manje vremena da spremim bruskete od pečuraka ovde sam se malo više potrudio oko aranžiranja.

Na kraju, može se reći da je svaki početak težak i dve veoma bitne stavke: ne ulazite u bilo koju zajebanciju bez osnovnog predznanja i imajte uvek u vidu da se postepeno postaje šampion. Takođe ne forsirajte ništa i veoma je bitno da prvi put bude dobro kako bi imali podstreka za dalje te stoga se uvek odlučite za jednostavnije jelo.

 

 

0
2 Comments
  • Srdjan
    December 10, 2012

    Probaces moje bruskete, sa specijalnim herbalnim miksom iz Provanse

    • zeci
      December 12, 2012

      Volim da jedem po tudjim kucama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *