2021 – Slaganje rasutih kockica iz 2020

Jedna od najtežih godina se konačno završila. Razlozi zašto je ova godina bila toliko teška je izlišno i spominjati. Naravno u svemu se može naći i nešto dobro.

Ova godina je donela ubrzani rast ne samo ecommerce poslovanja nego i kompletne industrije koja se odnosi na logistiku. Ukoliko se pogleda  prethodnih 12 meseci za term order online videće se naravno pick na početku COVID pandemije ali i očekivani pad posle toga.

Zanimljivo da je ipak nivo posle pada viši od onog pre COVID-a i da je stabilan, što je još važnije. Ko je tu najviše imao benefita?

Teško je sve pobrojati, ali dovoljno je uzeti jedan primer, Uber Eats.

Industrija dostave hrane, posebno platforme kao što su Uber Eats, Glovo, Wolt, Donesi i ostale su imale značajan rast od trenutka početka pandemije. Postoji nekoliko razloga za to :

  • Dostava hrane je imala stabilan rast i pre COVID krize, ali je dolaskom pandemije taj rast samo značajno ubrzan zbog novonastale situacije
  • Pomenute kompanije su odgovorile najbolje na povišenu tražnju. Poznato je da ovakve kompanije već raspolažu sa velikim voznim parkom i field force-om
  • Među prvim, ako ne i prve su uvele bezkontaktnu dostavu
  • Ponuda je uvek bila jako dobra a upotpunjena je sa dolaskom većih KEY account igrača poput IDEA i apoteka.

Šta možemo da očekujemo u 2021 godini ?

QUICK COMMERCE

Ono što se desilo je da je celokupna food industrija uticala i na druge ecommerce biznise, posebno u delu vremena dostave. Kao posledica se javila cela jedna nova kategorija, tzv. Quick commerce tj mogucnost da kada neko naruči robu da  mu ista stigne na kučnu adresu taj isti dan a što da ne i za sat vremena od trenutka naručiivanja. Ovakav trend se posebno očekuje u 2021 godini jer je to upravo tačka koja kompanije diferencira u odnosu na konkurenciju.

Dosta velikih key accounat-a (IDEA, Aroma, itd.), apoteka se ulistalo na platforme kao sto su Glovo, Wolt i Donesi kako bi odgovorili na potrebe tržišta. Pored toga, mnogi restorani su počeli da razmišljaju kako da pokrenu svoju dostavu ili da se za početak ulistaju na gore već pomenute platforme.

TAKEAWAY

Takeaway, Skip the line, Click and Collect su sve nazivi zapravo za jednu te istu stvar koja je eksplodirala tokom 2020 godine. Mogućnost da određenu stvar kupite online i da ga pokupite na željenoj lokaciji kada vi to želite.

Navešću nekoliko dobrih domaćih primera :

  1. Kafeterija je omogućila svojim korisnicima da putem take away opcije naručuju proizvode i u periodima totalnog lock down-a. Takođe korisnici platforme su imali i opciju lojalti poena. Ovim potezom je kompanija odgovorila na učestale mère koje su značila smanjenje radnog vremena ili totalnog zatvaranja ali su se i prilagodile novim potrebama korisnika.
  2. D Express i usluga paketomat. Saradnjom sa pumpama koje rade 24h usluga dostave robe je podignuta na viši nivo jer sada korisnici odlučuju kada i gde žele da pokupe nešto sto su naručili za razliku od nekog prošlog vremena kada su korisnici morali da planiraju svoje vreme shodno vremenu dostave.

OMNICHANNEL

Ko bi rekao da će restoranski biznis biti omnichannel a danas to izgleda tako da jedan prosečan restoran u Beogradu je ulistan na nekoliko platformi (Wolt, Glovo, Donesi i Butler) a neki od restorana imaju sopstvenu dostavu ili razmišljaju o tome. Pored svega toga vlasnik mora da vodi računa i o lokalima.

Ono što je izazov ne samo za restorane nego i za druge kompanije, da iz multi channel pristupa pređu u omnichannel. Slikovito to izgleda ovako:

Dobri primeri automatizacije procesa i integracija sistema su sutinški važni kako bi kompanije prešle iz multi channel u omni chanel pristup.

NOVI BIZNIS MODELI     

Možda najboji primer koliko je ova godina donela promena jesu cloud kitchen koncepti, tj restorani u oblaku gde korisnik hranu može jedino da naruči putem dostave. Zapravo su ovi koncepti postojali i ranije ali su sada dobili svoju konkretnu formu.

Nešto više o pomenutom konceptu možete pročitati ovde.

Svakako ova godina mislim da će proteći u preslaganju stvari koje nam je donela 2020 godina i naravno desi će se još po koja nova stvar ali negde svi očekujemo da ova godina bude ipak nešto manje intezivnija od prethodne.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


two × 4 =