Kako i zašto je Chipsy razbio sa kampanjom #podeliosmeh

Chipsy, definitivno jedan od najzanimljivijih brendova na našem tržištu. Drago mi je što sam u jednom trenutku bio deo cele priče. Poslednjih par godina Chipsy je uspeo par puta da kapitalizuje svoj nastup na Internetu. Prvi brend koji je iskoristiio meme koncept, među prvim brendovima koji se zahvalio svojim fanovima na originalan način, prvi brend koji je svoju ATL  kampanju pustio prvo na YouTube umesto na TV-u, prvi brend koji je počeo da tretira YouTube preroll reklame kako dolikuje, itd.

Može se reći da ovog trenutka Chipsy ima the Kampanju, #podeliosmeh. Verovatno ste već videli ljude koji na pola svoje face stavljaju Chipsy kesicu kako bi izgledali nasmejano čak i onda kada možda to nisu. Kampanja radi dobro za sada a za to postoji nekoliko razloga:

  1. Chipsy je zadržao svoj lokalni brend, jedno od retkih tržišta na kojima je PepsiCo. Skoro na svim ostalim tržištima gde je PepsiCo prisutan, prisutan je i Lays. U Srbiji to nije slučaj, što dovoljno govori o jačini lokalnog brenda. Sa druge strane ideja je preuzeta sa drugih tržišta ali verujem da nigde nema takav uticaj kao u Srbiji, baš zbog lokalnog brenda i emotivne povezanosti sa potrošačima.
  2. Gotovo u svim aktivacijama, promocijama, brendovi se prosto bore da se proizvod nađe u rukama ljudi. Za to se odvajaju velike količine novca ali to često ne daje željene rezultate. Chipsy je uspeo da proizvod stavi bukvalno na facu ptrošača. Sve što treba da uradte jeste da Chipsy kesicu na kojoj je iscrtan osmeh postavite na donju polovine face i tako zapravo delite osmeh. #podeliosmeh 
  3. Postovi od samog Chipsy-ija nemaju preveliki engagement i to na prvu loptu brine ali samo na prvu loptu. Ko god da je pravio kampanju odajem mu priznanje jer cilj kampanje je definitivno reach i provlačenje same ideje deljenja osmeha, sve ostalo je na fanovima. Oni su ti koji su u centru pažnje, sve se svodi na UGC. Fanovi rade za Chipsy.
  4. Pokrivene su sve ciljne grupe. Chipsy je uvek ciljao mlađe i starije, jednostavno je takav proizvod. Kako bi vremenom jedna ciljna grupa spavala za nju bi se i pravile kampanje. Ovog puta aktivacije je za sve.

Video koji je napravljen sa Sergejom je za nešto starije.

https://www.youtube.com/watch?v=H4nMNmaosPc

Kovalska je sa druge strane za nešto mlađe fanove.

https://www.youtube.com/watch?v=yCHwaFH5M9E&feature=youtu.be

  1. Kampanja ima potencijal da se vozi sigurno do kraja godine a pored toga ima veliku mogućnost recikliranja.
  2. Kriterijum za dobijanje nagrada nisu lajkovi, šerovi i komentari. Jedini kriterijum je sreća, negde i logićno, smeh i sreća idu zajedno. Zaključak, neka najsrećniji i pobedi.
  3. Trenutno se koriste svega nekoliko kanala za samu aktivaciju, što govori da sama kampanja ima veliki potencijal koji još nije iskorišćen.

Jednu stvar bih imao da zamerim a to je zapravo aktivnost Chipsy instagram profila. Trenutno na instagramu kada ukucate #podeliosmeh imate gotovo 5.000 postova, složićete se, veliki broj. Ni na jednom od tih postova, Chipsy nije odgovorio, lajkovao niti pokušao dalje da produbi komunikaciju sa fanovima. Najčudnije je što sa druge strane konkurencija ne spava, Čačanski čips redovno lajkuje svaku sliku koju vidite sa hashtag-om #podeliosmeh. Pored toga od brenda kao što je Chipsy negde očekujem neformalniju komunikaciju i na Facebook-u.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


7 + four =