Šta se desi kada se za kratko vreme prijavite na više od 100 newsletter-a?

Pre nešto više od godinu dana prijavio sam se u kratkom vremenskom periodu na vise od 100 različitih newsletter-a. Razlog za to je ponajviše bio da pogledam kako druge kompanije rade CRM tj kako tretiraju kupce u različitim fazama životnog ciklusa.

Nakon već pomenutih godinu dana mogu da izdvojim nekoliko najbitnijih stvari koje sam primetio. Pokušao sam da sagledam sve iz ugla potrošača ali i iz ugla nekog ko se bavi poslom komunikacije sa ljudima:

 1. Welcome mail:
 • Ovde sam se nagledao bukvalno svega, od prostih mail-ova koji čak nisu bili u HTML do vrlo kompleksnih i možda preterano napadnih mail-ova za welcome poruke
 • Najbolje su radili mail-ovi kojima su zapravo prethodili jako konkretni CTA (call to action) koji su inicirali prijavu a koji su u najvećem broju slučajeva bili popusti na prvu kupovinu ili mogućnost da pogledam neke nove proizvode.
 • Bili su i oni mail-ovi koji su zapravo dodatno opisivali kompaniju ili proizvod i koji su manje ili više isprovocirali još jedan klik na sajt.
 1. Lead generation funnel:
 • Vrlo retko sam ulazio u tzv. lead generation funnel-e gde bih bio dodatno crunch-ovan i vodjen da kupim proizvod. Kompanije kao HubSpot znaju da imaju jako intezivnu komunikaciju i fokus stavljaju na peronanlizaciju. Kompanija koje me je ovde prijatno iznenadila je InCase gde sam bio ispraćen jako kvalitetnom komunikacijom u period 4 nedelje od trenutka ulaska u bazu.
 1. Duplirana komunikacija:
 • Desavalo mi se u Srbiji da kompanije valjda zbog cele fame oko omni channel mi salju dve ili tri iste poruke u istom danu ali na različite kanale. Kako se to dešava:

Kao korisnik sam uradio opt in za komunikaciju

Niko me nikad nije pitao koji mi je prefered kanal komunikacije

Sledeceg dana dobijam istu poruku o promociji na Viber-u i mail-u, bukvalno u razmaku od pola sata.

 • Razlog za ovako nesto najčešće leži u tome što sistemi nisu integrisani i što u samoj bazi podataka nemate prefered channel za komunikaciju koji bi značajno olakšao komunikaciju sa potrošačima. Poenta omni channel pristupa i jeste da date mogućnost ljudima da biraju a ne da ih obasipate porukama iz svih kanala.
 1. Reaktivne poruke
 • Vrlo zanimljiv način komuniciranja gde koristite aktuelnu i bitnu temu, i onda se kačite na to i direktno komunicirate sa potrošačima. Ovde dajem dva primera: kompanija Zepter (priča o zagađenom vazduhu) i Man Utd (Ole novi trener).

 

 1. Killer Subject line
 • Svi znamo koliko je bitan subject line i jedna kompanija mi se tu zaisa izdvojila, Billabong. Ovde vam šaljemo samo jedan od primera kako u kombinaciji sa emoji delom i dobrim kopijem možete podići vaš open rate. Nista manje loši nisu ostali njihovi subject lajnovi.

 1. Tajming slanja:
 • Ako mene pitate jedan od većih izazova koji kompanije imaju sa CRM-om i email-ovima jeste intezitet istih. Moj lični utisak, ako nešto imaš pametno i korisno da kažeš pa ti to i kaži.
 • Uhvatio sam dva paterna:
 • Jako česti mail-ovi, nekoliko njih nedeljno. Uglavnom karakteristični za kompanije ala: Gartner, Emarketer, ClickZ. Uglavnom ovakvi newsletter-i imaju po nekoliko vesti i informacijia u jednom mail-u gde se u subject line hajlajtuje ona najbitnija i ovo je OK jer ovakve kompanije mogu da produciraju jako dobar sadržaj i uglavnom ciljaju svoju grupu.
 • Nekoliko ili jedan mesečno. Kada kažem nekoliko uglavnom se to svodi na kompanije koje recimo imaju ecommerce sajtove i po pravilu mail-ovi služe za najavu promocija. Ako je to vikend promocija, možete očekivati mail u petak.

Jako bitna stvar jeste da ne uđete u stereotipiju. Sve je promenjivo i zavisi od onoga što radite i koliko je to bitno za potrošača-

 1. Segmentacija
 • Nažalost ovo nisam video u nekoj većoj meri. Iako dosta slušamo o ovome, nažalost u većini slučajeva su me gađali generički mail-ovi. Čak i kada sam se prijavio na letter-e većih kompaniija koje imaju ogromne baze nisam ovo doživeo u nekoj većoj meri. Negde za većinu srpskih kompanije mi je ovo i jasno, jer su male baze i često preterano segmentiranje i nema smisla.

Ako pogledate Emarketer sajt i njihove članke videćete da je sledeći buzz word: Single customer view gde na jednom mestu zapravo ne samo da imate podatke od potročača već i sve njegove interakcija sa brendom.

 1. Hypercare
 • Zanimljiv je taj deo, kupio sam proizvod, da li sada kompanija i dalje misli o meni i o tome kako mogu maksimalno da iskoristim proizvod.
 • Mogu da kažem da kompanije u svetu jako lepo rade ovaj deo. U zavisnosti koliko je proizvod kompleksan i koliko menja naviku zavisi će i sam Hypercare koji može da podrazumeva: tips and tricks, tutorials, itd. Sve ono što vam treba kako bi se što bolje upoznali sa proizvodom koji ste kupili. U okviru Hyper care programa kompanije često mogu da komuniciraju i referral programe.
 1. Email je i dalje kanal No1. Jedini kanal koji vidim da donekle može da parirla mail-u, posebno u budućnosti su zapravo chat platforme. Da to postavimo kroz brojke:
 • Ukoliko je email open rate od 30 % jako dobar in generall, onda na chat platformama je ovaj podatak preko 90%!
 • Ukoliko se zadovoljavate sa CTR oko 3 % što je industry standard, onda na chat platformama on može da ide i do 10 ili 11 %.
 • Unsubscription rate, kod mail-ova kompanije ga drže ispod 1 %, na chat platformama zna da ide i preko 10%. Ovde se zapravo jasno vidi šta se dešava kada korisnicima u okviru chat platformi morate da date mogućnost da mogu da se skinu sa vaše liste za razliku od mail-ova gde se taj link uglavnom nalazi u donjem delu mail-a. Za nekog je ovo loše a ja ovo zovem odličnim načinom da prečistite bazu i da ne vodite računa više samo o delivery i open rate jer oni u većini slučajeva ama baš ništa ne znače.

Jedan od razlog zašto je email i dalje dominantan jeste lakoća integracije sa ostalim sistemima i samim tim praćenje aktivnosti potrošača i reagovanja na vreme.

 1. Zapravo ne postoji 10 tačka, ne postoji kraj, jer komunikacije sa ljudima uvek traje i nikad ne možete da stavite tačku.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


sixteen + 15 =