300 – Rise of an Empire

By 0 No tags Permalink

Prošlo je 8 godina od prvog dela filma 300. Filma koji je svakako za to vreme pomerio granice i ponudio nešto novo. Način na koji je film bio urađen i famozni govor kralja Leonide je živeo dugo vremena. Došlo je vreme za drugi deo i očekivalo se novo iznenađenje, neka novina kako bi se nastavila dobra praksa iz prvog dela.

Iznenađenja nažalost nije bilo, osim što će verovatno mnogim devojkama srce zaigrati kada vide Drezika kako nemilosrdno ubija persijance i prisećaju se momka koji je pre 15-ak godina bio mališan koji je vozio roške i čiji je poster krasio sobe mnogih devojčica.

Da pređemo ipak na film. Radnja se neminovno vraća na prvi deo i prati početak rata između Grka i Persijanaca u bici kod Termopila. Ovog puta bitka se prebacuje na more, gde pogađate protivnik Grka je daleko nadmoćniji i jači.
Kao što to obično biva, bitku ne dobija brojnija vojska već ona koja za vođu ima čoveka koji je taktičar i spreman je da rizikuje. Upravo takav je bio Temistokle (Sullivan Stapleton). Genijalac, pomalo lud i spreman da se kocka.

Film obiluje dobrim i kvalitetno urađenim borbama, tako da je moj savet da ipak ovaj film zavređuje nekih 100 dinara više i 3d naočare. Sa druge strane, pošto je fokus filma na scenama borbe nekako mi se čini da je gluma pala u drugi plan što i nije tako strašno. Opet nekako mi je nedostajao lik kao što je to bio kralj Leonida (Butler). Temistokle iako moćan lik po priči ipak nema toliko upadljivu ulogu. Producenti su to pokušali da ublaže sa Artemisijom (Eva Green) što su donekle i uspeli.

Kao i svaki film sličnog žanra, opet nije propušteno da se humor ubacuje na mestima gde mu svakako nije mesto. Čovek se navikne ali me iznova iznenađuje gde su sve Amerikanci sposobni da predstave humor.

Ako se po jutru dan poznaje, biće ovo dobra godina. Film 300 je opravdao očekivanja i predstavlja samo početak dobrih blockbuster-a koji nam dolaze u narednom periodu. Ako budete imali malo više sreće pogledaćete trailer za Godzilu. Da li vama nedostaju trejleri u bioskopu, ima ih sve manje i manje?:)

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


12 + nineteen =