Another day in kuhinja

By 0 No tags Permalink

Kuvanje nije zezanje, brzo sam to shvatio. Nakon nekoliko spremljenih jela napravio sam veliku pauzu ali kako to obično biva vratio sam se u velikom stilu.

Život u zajednici se zasniva na tome da će vam veza biti kvalitetna onoliko koliko dajete. E vidite, što se tiče kuvanja, ja sam dao vrlo malo i konačno je vreme da polako ali sigurno određenim danima u nedelji preuzmem kuvanje umesto moje devojke. Ništa lično, ona to odlično radi, mnogi su se već uverili ali jednostavno fizički kuvanje stvarno zna da bude naporno posebno ako ste nesposobni kao ja.

Boravak u Turskoj mi je otvorio oči bar što se tiče dela začina. Začini mogu i najprostije stvari da učine vrhunskim. Nailazimo na problem, ne možete baš sve začine da nađete u Beogradu aili i šire ali se uvek možete snaći, nekim zamenama.

Piletina, kažu dobra. Složio bih se, najzahvalnije meso i verovatno najviše spominjana reč u teretanama širom grada Beograda. Stvar je vrlo prosta, piletina se isecka na kockice, ne previše sitno. Nakon toga, piletinu ubacite u neku plastiku, bar toga nemanjka po kućama. Polijete malo maslinovima uljem, ubacite bibera, soli, malo ruzmarina i šafrana. E sad, šafran, skup začin, tako da možete koristiti neki od začina koji su recimo dobri za piletinu a koje možete kupiti u bilo kojoj prodavnici. Sad dolazi fun part, izrendate koru od lajma, ne limum, lajm. Ako me pitate zašto lajm, tu vam previše ne mogu reći, samo slušam reči velikih majstora a i vi bi to trebalo da uradite i naravno deo tog lajma iscedite u plastiku gde vam se nalazi piletina. Nakon toga uvaljate piletinu u sve to, poklopite i stavite u frižider na nekih 3 sata, malo da se krčka.

Znate ono, šta sada da radim sa piletinom, kako peći i slične stvari. Prosto, uzmite tiganj, stavite malo maslinovog ulja i opalite na max dok ulje ne počne da pevuši i nakon toga sipajte komplet piletinu sa sve sokom koji se stvorio nakon 3 sata. OBAVEZNO, razdvajajte piletinu komadić od komadića kako se ne bi zalepili jedni za druge dok se peče. Malo pusite da se prži a onda samo obrnete i jebi ga dolazi odokativni deo, značeš kada je piletina gotova. Ovoga se uvek plašim, ali sa piletinom znate, čim krene da dolazi do žuite boje i čim dobije svoju formu piletina je gotova. Veoma bitno kada stavite piletinu na tiganj odma smanjite temperaturu na recimo peticu kako bi mogli lagano da je pržite i kako vam ne bi izgorela, posebno ako još nešto radite sa strane.

Krompir, rajsko jelo i vrlo lako se sprema. Moja devojka eksperimentiše i došla je do verovatno najednostavnijeg recepta za spremanje krompira. Isecite krompir na kriške, ne preterano tanko. Stavite vegete preko toga, aleve paprike, bibera, ruzmarina, majčine dušice i ulja. Sve to lepo zamešajte rukama. Na pleh stavite alu foliju i stavite na 200 stepeni u rernu na 10 minuta da se to sve zagreje. Nakon 10 minuta, vadite pleh i bacate krompiriće sa sve sokom. Vraćate u rernu i nakon nekih 40 ili 45 minuta imate vrhunske krompire.

Sve što vam još treba je salata. Kao što rekoh paradajz i zelena salata su bile za mene salate, ništa više od toga. Edukacija bato, sad ide rukola, zelena salata, pitaj boga kako se zove. Uz to caka, stavite malo sitnog iseckanog oraha, nalijete to sve sa masilinovim i aćetom balzamikom i žurka može da počne. Ako hoćete dobro vino, moj drugar Uroš Cvetojević mi je otkrio Belo Brdo koje je odlično vino i ima pristojnu cenu.

Moram da napomenem i to kad niste vični u nečemu onda kičma i drugi delovi tela stradaju tako da sam odmarao nekih 2 ili 3 sata posle ovoga, ali vredelo je. Konačno je devojka mogla da me gleda dok kuvam, prijalo je njoj ali i meni.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


twelve − eleven =