Jaretina

By 0 No tags Permalink

Dugo ništa nisam spremao. Malo sam se zaleteo i kako to obično biva brzo sam i pao. Prošlo je nekoliko nedelje od kako sam poslednji put kuvao i iskreno nije mi nedostajalo ili sam ja bar tako mislio. Zamrzivač me je brzo upozorio da postoji  jaretina koja zauzima veliki deo te moram da nadjem način kako na najbolji način da rasteterim isti i zadovoljim stomak, kako moj tako i stomak moje devojke koja uzgred nije neki ljubitelj jaretine.

Amaterski, krenuo sam da tražim recepte po Internetu i kao što to obično biva našao sam recept koji je sve samo nije jednostavan. Malo rerna, malo tiganj, te sam svoju jednostavnost potražio kod kolege koji već godinama sprema jela na najjednostavniji mogući način a verujte mi najbolja su ona jela koja upravo odlikuje ta ista jednostavnost.

Glavni sastojak ovog jela jeste kesa za pečenje. 35×43 dimenzije i nemojte da vas začudi zašto ovako ulazim u detalje jer čovek iz neznanja ulazi u svakakve stvari. Meso sam imao ali je teži zadatak bio kako iseći meso na pravi način a da ga ne usitnite te sam ovaj deo posla obavio zahvaljujući spretnim rukama moje devojke. Meso samo po sebi nije dovoljno te stoga ga je potrebno dobro uvaljati u krupnu so i ruzmarin i ostaviti tako minimum sat vremena kako bi meso to sve dobro upilo. Morate koristite ruke kako bi se sve lepo sjedinilo.
Dok meso miruje, potrebno je oljuštiti krompir (čovek koji je izmislio ono malo govance koje ljušti sve živo zaslužuje Nobelobu nagradu) i iseckati ga na četvrtine. Pošto mi matematika nij jača strana i imam 5 gr mozga bruto, počeo sam da sečem krompir kao za pomfrit ali blagovremena reakcija devojke je zaustavila ovu moju malu bravuru. Pored toga potrebno je da iseckate jednu ili dve šargarepe na deblje kolutove i u to sve dodati malo ulja, bibera, aleve paprike i vegete. Opet koristiti ruke i to dobro sjediniti.
Treba vam jedan malo veći pleh i već pomenuta kesa za pečenje koju lagano položite u pleh. Ređati prvo krompir i šargarepu po dnu. Obavezno ulje koje je ostalo pri dnu u sudu gde se nalazio krompir i šargarepa sipatu u kesu. Nakon toga dodajete meso, kesa se zatvara i buši se nekoliko rupa pri vrhu kako ne bi imali tempiranu bombu u šporetu. Nabacite rukavice, ubacite pleh u šporet i pečete na 190 stepeni, 1h i 45 minuta. Povremeno gledate kako napreduje, čisto da ispoštujete sebe i meso.

Tekst je predugačak ali je ovo sigurno najjednostavniji način kako da spremite meso a da ono bude dobro. Meso je bilo dobro, što mi je olakšalo posao ali kao što kažu, ima nešto i do vozača.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


five + seven =