Razmišljao sam koje sledeće jednostavno jelo bi mogao da spremim i negde na pola puta na pamet su mi pale palačinke. Naravno, odmah sam odustao jer iskreno obrtanje palačinki i bacanje u vazduh, nisam dorastao za to.
Međutim, uveli ali uvek postoji jednostavnija varijanta. U pitanju su američke palačinke koje su daleko jednostavnije za pravljenje a isto tako ukusne kao i ove regularne.
Potrebno vam je brašno i mleko. Koliko brašna, toliko i mleka, znaci dovoljna vam je po jedna šolja. Ubacite jedno jaje i vrlo malo soli. Sve se to lepo umuti. Iskreno mnogo mi mućenje sad bolje ide nego što je to bilo ranije, sve je vežba. Sa strane se uzme tiganj i stavi se malo putera. Na umerenoj temperaturi se istopi puter i spremanje palačinki može da počne. Dovoljno je da ubacite u tiganj po dve manje kutlače smese za jednu palačinku. Peče se malo jedna, malo druga strana i nema akrobatskog bacanja palačinki u vazduh, dovoljno je samo prevrnuti palačinku. Ukoliko nešto zagori kao što se meni desilo, samo ubrusom pokupite garež i ponovo stavite puter.
Ukoliko vam je smesa dosadna i želite da probate nesto drugo, možete ubaciti neko izrendano voće i cimeta po volji.
Nemojte biti stoka kao ja pa mazati svaku palačinku zasebno već poređajte jednu na drugu i prelijte sa nekom marmeladom, kremom i izrendajte malo lešnika ili badema na sve to. Same palačinke su teške, ako budete mazali svaku, sve što možete da uradite posle je da poljubite krevet.
December 13, 2012
Vezba se svakodnevno vidim ja :). Samo napred Zeci, samo napred! Videces kako ces sve vise i vise uzivati u kuvanju, kako budes napredovao i pravio sam svoje recepte, ili ubacivao i eksperimentisao sa svojim nekim ukusima i kombinacijama :).
Ja americke palacinke preferiram – u testo dodati malo vanile (zbog ukusa). Izmedju palacinki stavljati puding od vanile, odozgo preliti malo Nutelle (ne preterano, da ne bi bile preteske kao sto si naveo) i malo mlevenog badema.
Ista varijanta se moze izvesti i prelivanjem pudinga i Nutelle preko nekoliko palacinki, ali ako se svaka maze pudingom, bude socnije – pa kako ko voli :).
Za one koje vole vocne varijante super je kombinacija – kaša od jabuke (sad vidim da ima da se i kupi u prodavnici, za one koji ne žele da prave home made 🙂 ), suvo grozdje i malo maka. U same palacinke se u tom slucaju doda malo cimeta.
Inace ovaj savet za pecenje na puteru, a ne na ulju, je super – dosta bude ukusnije na puteru :).
Jps jednom pohvale za chef kuvara :).
December 15, 2012
Opa, svaka čast!:) Ja i u samu smesu dodam putera (jeste kaloričnije, ali i ukusnije:))
Predlog za preliv- Šumsko voće i Maple sirup, odnosno Javorov sirup (U BGu znam da je bilo u DMu, mozda i Merkatoru). Na blagoj vatri samo par minuta u nekoj šerpici bukvalno zagrejes odokativnu količinu (zavisi za koliko palačinki) Javorovog sirupa i šumskog voća, promešaš par puta et voila! done ! a super izgleda i naravno ukusno je. Lepo je sve to i posuti vanilin šećerom za pun doživljaj:))