Top 10 crvenih vina za 10 eur

Vino, i to crveno rekao bih. Dobar komad mesa, lepa i umereno začinjena salata. Nakon toga, gutljaj vina i lagani pogled u čašu jer divljenje ka dobrom vinu treba da traje.

Vino je možda jedino piće koje sam mogao da popijem sam, odsutan od svega a opet razmišljajući o svemu i svačemu.

Nisam dugo razmišljao o mojoj listi TOP 10 crvenih vina u cenovnom rangu oko 10 eur. Ovo je moj subjektivni sud i takvog ga treba i posmatrati. Nisam ekspert, daleko sam od toga ali verujem da lista može da pomogne. Zašto baš 10 eur? U komunikaciji sa ljudima, većina kada ulazi u svet vina je spremna da izdvoji pomenutu svotu novca. Pa da krenemo:

 • Aleksić, Kardaš

U ovom cenovnom rangu sa Cabernet Sauvignon retko kada možete da promašite. Kada sam jednom postavio pitanje koje vino da odaberem, dosta ljudi mi je preporučilo upravo ovo vino i iskreno ispunilo je očekivanja. Vino je umerenog inteziteta tako da odgovara većini. Po meni jako dobar ulaz u svet dobrih vina.

 • Belo Brdo, Alma Mons

Hvala Lazaru Dodigu. Vino izlazi iz cenovnog ranga od 10 eur, tj 200 dinara je skuplje ali verujte mi toliko je dobro da je prosto moralo biti na ovoj listi. Meni jedna od najboljih kupaža (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot, Marselan).

Vino je intezivno i punog ukusa, baš do onog nivoa gde većini odgovara. Ovo je vino koje možete da popijete bez bilo kakvog povoda i vino koje može da stane na crtu daleko skupljim vinima.

 • Erdevik, Trianon

Erdevik mi je bio dobro poznat jer su moje prve komšije tamo često odlazile i znao sam da je taj kraj uvek imao dobra vina. Dugo nisam čuo ništa o Erdeviku sve do jednog trenutka kada sam video zanimljivu etiketu i naziv vina na polici. Kada sam video Erdevik, nisam razmišljao. Opet je kupaža u pitanju i videćete da ja volim to kombinovanje sorti, posebno ako je urađeno kako treba. Nekako od svake sorte dobijete to što želite. Nema greške.

 • Doja, Prokupac

Vinarija koja se nalazi jako blizu mesta gde je rođena moja majka. Župski Aleksandrovac i Blace su upisani na vinskoj karti već godinama ali nekako kao mali sam uvek pamtio da je taj kraj više bio poznatiji po Rose-u nego po crvenim vinima. Doja je jedno od najraspotranjenijih brendova vina i vino koje su i konobari u kafanama preporučivali kao najbolji odnos cene i kvaliteta.

Prokupac kao autohtona sorta je verovatno i najpoznatija pored Probusa. Vino koje gotovo svuda možete naći i vrlo često je na popustu. Ne moje omiljeno vino od ovih 10 ali to vam je onaj proizvod gde uvek očekujete jedan te isti kvalitet i nikad ne razočara.

 • Mazzei, Fonterutoli Chianti Classico

Jednostavno lista ne može da prođe bez vina iz Italije, konkretno Toskane. Porodica Mazzei koja ima dosta zvučno ime pravi vina koja se prodaju u Beogradu i ima ih nekoliko vrsta. Chianti je vino koje apsolutno nikad ne razočara jer mislim da pravi najbolji balans između jakih vina i onih slabijih.

Vino jeste 1.8k dinara ali verujte mi da za 15 eur je jedno od najboljih na tržištu. Smatrajte ga bonusom na ovoj listi.

 • Mazzei, Zisola

Desilo mi se da sam isti dan probao prethodno vino i ovo. Nepca su mi neko vreme bila zahvalna. Mislim da je najednostavnije da vam kažem, kucajte Mazzei na google i uzmite sva njihova vina😊

 • Matalj, Kremen

Vino koje ide tik iznad granice od 10 eur ali sam morao da ga uvrstim na listu. Na ovoj listi uz Alma Mons jedno od mojih omiljenih vina. Čini mi se malo jače nego što bi navikao u odnosu recimo na Cilić i Kardaš, što meni i odgovara. Kada niste ni levo ni desno, ovo je vino za vas.

 • Deurić, Probus

Fruška Gora je po mnogo čemu primamljiva ali jednu stvar bih izdvojio, a to su vina i autohtone sorte, konkretno Probus. Kada ste za nešto jaču hranu i intezivnije ukuse ova sorta uvek ispuni očekivanja. Za pomenute novce mislim da je ovo jedan od best buy na tržištu kada je ova sorta u pitanju.

 • Temet, Tri Morave

Neko bi rekao klasika ali za mene klasika gotovo uvek znači i kvalitet. Tri Morave već godinama je jedan od najprepoznatljivijih brendova a njihov Prokupac je po meni uvek dobar izbor. Imate ona vina koje često kupujete kada ne želite mnogo da razmišljajte, to je jedno od tih vina.

 • Cilić, Cabernet Sauvignon

Cilić je vinarija za čiju preporuku sam čuo u restoranu. Uvek je dobro pitati jer gotovo uvek možete saznati za neku novu vinariju. Vinarija sa jako dobrom linijom, imaju gotovo sve što vas zanima ali se meni izdvojio Cabernet Sauvignon. Lepo izbalansirano vino i jako dobra cena.

Najlepši deo liste je što je ovo samo mali deo. Neko ko bolje poznaje vina, verujem da bi dodao još puno vina i to me najviše raduje. Raduje me podatak da postoji sve više naših vinarija koja po kvalitetu mogu da pariraju drugim poznatim regionima u Evropi i svetu.

Imao bih i molbu za kraj a to je da svako ko pročita ovaj tekst doda neko svoje vino koje je na njega ostavilo utisak.

2 Comments
 • Zoran
  January 31, 2022

  Svidja mi se lista. Triada prokupac

  • Željko Bošnjak
   February 1, 2022

   Hvala za komentar i predlog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nineteen − 17 =