16 rap pesama koje ne smemo da zaboravimo

Cerak je bilo prvo naselje u Srbiji koje je dobilo kablovsku televiziju. Periferija Beograda je počela da gori od MTV, VIVA i drugih muzičkih kanala koji su postali važan deo života nas klinaca sa periferije. Nismo nešto mnogo imali sem tog loženja da smo u nečemu prvi pošto je duvanje lepka bilo na vrhuncu.

U to vreme pararelno sa dobrom muzikom nisu zaostajali ni 3k, Studio B pa čak i poznati Koncert u podne. Nije bilo mnogo kanala ali su bili kvalitetni. Lansiranje novog spota je bio spektakl sam po sebi a nama je muzika značila mnogo.

Rap muzika je nekako počela odmah da mi se sviđa. Prvo je to bilo loženje, ritam a onda su došli na red i tekstovi. Repovali smo ispred zgrade i loženje je bilo na maksimum. Fake Russel Athletic duksevi sa sajma, hokejaški dresovi i siroke pantalone.

Lokalna scena je počela da se razvija i dobili smo neke legendarne pesme i voleo bih da one ne budu zaboravljene jer vreme gazi i ne gleda nazad. Pa da krenemo:

 • Gru – Biću tu, mislim da se još naježim kada čujem ovu pesmu. Mi klinci smo mislili da su sve najlepše žene stale u ovaj spot a sve vreme smo viđali neke telefone u spotu i tada smo prvi put čuli reči cenzura. Dobro se sećam mog dugog razgovora sa majkom zašto ne mogu da pričam sa ženama 30 minuta preko telefona jer će moji morati da prodaju stan. Kad kažem žene, to su bili ti telefoni iz spota, manje više vam je sve jasno.
  Ova pesma je dugo bila prva na svim top listama i postala je nezaobilazni deo početka svakog leta.
 • Who is the best – Običan dan, još imate znak Studio B u okviru spota na YouTube. Prvi put sam čuo pesmu na lokalu gde imate različite vokale i tako se sve dobro uklapa, teško da će se nešto slično ponoviti.
  Takođe posle ove pesme i stihova Vudu Popaja smo se dobro zamislili da li da idemo na Adu i regulare se kupamo u finoj braon vodi.
 • E onda ide, šta je pisac hteo da kaže. Prvi put da sam uhvatio sebe da pišem stihove i da ih posle tumačimo ispod bandere kada nam gundelji zuje. Ništa nam nije smetalo nego samo čitaj i kenjaj šta je pisac hteo da kaže. Dr. Bloodmoney – Pejzaži u magli. Hvala ti Kizo.
 • Roobin Hood – Getosterija, karirane košulje i crne kape, hokejaški dresovi, prateći ženski vokali i poznati beli stubovi u nekom napuštenom getu. Malo ljudi zapravo zna da je ova grupa bila među prvima koja je probijala hip hop na teritoriji Srbije. Robine hvala ti.
 • Juice – Navika, njegova ubedljivo najbolja pesma. Pisani zadatak, jedan po polugodištu i uvek trema jer ne znam koja će tema biti za srpski. Učiteljica ulazi i kaže da ćemo imati slobodnu temu što je većini dece bio problem, svi smo bili programirani da rešavamo ono što nam se kaže. U glavi kreće da mi se odmotava pesma i napišem najbolji sastav koristeći njegove reči. Ocena nebitna. Želeo sam da se čas ne završi, pisao sam dok se olovka nije potrošila.
 • Full moon je prvi uspešni rap startup kod nas Srba. Shorty i Juice su pokidali te 99-te. Dva klinca, malo mašte i rima i kraja nije bilo. Jedino mi je žao što nisu više nasnimali.  I kada nisi tu u casi Bošnjak se pušta bar par puta godišnje
 • Woodo Popey – ova jebena soba je moj karantin. Jedinac, često se zatvarao u sobu i sanjao o tom sutra, boljem sutra. Malo je reći da mi je žao što ovaj čovek nije više snimio, mnogo više od onoga što je uradio ali se na ovoj listi pojavljuje nekoliko puta i to dovoljno govori.
 • Cya – Sam protiv svih. Znate kada vas uče kako da pogodite ciljnu grupu, koju poruku da im kažete. Te 1998 nije mogla jača poruka da dođe. Pravili smo grupe napolju, repovali jedan posle drugog, a onda svi u glas: Ceo sve je protiv mene, moraće jedan dan da krene. Mislim da tada čak i krute komšije vojna lica nisu imala ništa protiv da slušaju male ludake kako šire pozitivu u kraju gde su svi bili u down-u. Hvala vam.
 • Beogradski sindikat – i znam šta mislite, ali nije ta pesma, nije ni ona druga, ni treća? Mračni prizvuk, autentičan vokal i jedna Gorila u magli.
 • Bad Copy – Idemo odma, ona pesma gde svi skaču i deru se iz sveg glasa. Uz ovu pesmu i oni koji su bili stidljivi kao ja su prilazili devojkama. Zbog ove pesme jorgan je dobio drugo značenje, jer kad sam u Brazilu ne treba mi jorgan
 • U kandzama vepra – Ja sam provalio dok sam pisao ovaj tekst da je Galeb u spotu. Eto kada vratite emisiju Gde su, šta rade, šta dobijete. Meni je problem sa ovom pesmom što me je ona napustila a nije usisala stan. Nekako je ova pesma došla u vreme kada su me dve devojke otperjale.
 • Marcelo – Otkucaji, jedna od onih rap pesama koju su svi bukvalno zavoleli i djuskali uz nju. Marcelo je izašao iz zone komfora sa ovom pesmom i mislim da ništa slično nikad nije snimio. Nije njegova najbolja pesma, daleko je od toga ali je pesma zbog koje su mnogi zavoleli domaći rap.
 • Struka – Hvala na svemu. Ako treba da se ispišeš a da ne daješ zicer ispod koša, onda je ovo pravi način. Pesma neće značiti ljudima koji nisu pratili lik i delo dečka iz Rakovice ali ja jesam i odličan 5.
 • VIP – Ulice znaju bolje, onaj deo sa trafikom me pogodio. Generalno mi blejači kao klinci smo hteli da slušamo te stvari koje nas bodre i opravdavaju to blejanje. Pesma je bila više od toga, sa mnogo dubljom porukom. Poruku sam, nadam se na vreme shvatio.
 • Sunshine – Misli mene gone, slomili smo binu na Exit kada su se vratili jači nego ikad. Sve sam vam rekao.
 • Montenigersi – Slovenska plaža pitaj boga koje godine i famozna rečenica, imaju neki momci koji kidaju iz Crne Gore i sve ostalo je istorija. Naravno meni najdraža, Aj, aj, pa se kroz grad zajebaj.

Ima još pesama, scena u to vreme je bila kvalitetna i bilo je puno dobrih pesama. Dodajte slobodno kako bi upotpunili ovu All star kolekciju.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


17 + 3 =