Da li menjanje pelena automatski znači biti bolji otac?

Uvek je nezahvalno porediti periode, pre i posle bi neko rekao. Nisam mogao da odolim da to sada ne uradim na temu koja mi je sada  toliko bliska, da li danas očevi provode više vremena sa decom nego ranije i da li se celokupno odnos očeva promenio na bolje sa decom u poređenju od ranije. Kao šlag na torti je tekst koji sam video od mog drugara @aleksandra nikolica:

https://www.mother.ly/news/millennial-dads-spend-more-time-with-their-kids?rebelltitem=1#rebelltitem1

Dosta je priče o očevima, mislim da bi majke mogle romane da napišu o svojim muževima i njihovom odnosu sa decom.

Ako mene pitate, nije reč o očevima, već o majkama. Jedan životni savet koji sam dobio i koga ću pamtii do kraja žviota:

Deca dođu, odu, žena ostaje.

Bez nagle potrebe da se uvlačim svojoj ženi mada toga nikad dosta, mogu slobodno da kažem da su danas žene dosta slobodnije, samostalnije nego što je to bilo ranije i što je najvažnije počele su to da pokazuju svojim jačim polovinama.

Šta to znači, pa najbolje da kažem na svom primeru:

  • Prvi dan nakon što je Maja izašla iz porodilišta došla nam je babica i mislim da je tada ona već postavila stvari kako treba. Babica je vrlo oštrim glasom rekla kada je došlo vreme za prvo kupanje i previjanje:

Vidi Željko, Maja će prirodno ovo naučiti, ti opet nažalost moraš dosta da vezbaš, što pre i odlučnije kreneš, bolje za tebe. Naravno bila je fina, htela je da  kaže tantuse, slušaj i gledaj. Scena kao iz filmova, Maja je samo mahala glavom. Scenario je napisan i ja sam bio glavni glumac. Mnogi kažu da menjanje pelena nije bitno i da  te to ne čini dobrim ocem, u čemu se slažem ali ako to preskočiš kako da radiš druge stvari. Mislim to vam je kao da odete na slavu i preskočite predjelo, ne ide.

  • Žena treba da kaže NE, tj. da vam veruje da ćete neke stvari i sami uraditi, tako se najbolje uči. Kao i u životu, kada neko uradi nešto umesto vas, ne čini vam uslugu, baš naprotiv.
  • Koristite iskustva i savete drugih očeva, jako bitno. Najbolje se poistovetiti sa iskustvim ljudima u sličnim pozicijama. Najbolji primer za kuvanje je: ako pitate ženu, reći će vam znaćeš kada je gotovo a ako pitate muškarca, dobićete preciznu informacijuJ
  • Odlazak na mesta sa decom bez majke. Jako je bitno da nekada izađete iz komfort zone što bi rekli HR-ovi. Ja sam podigao lestvicu na viši nivo i to radio recimo u periodu kada smo se odvikavali od pelena. Odnos se tada jako lepo gradi. Dođe do svađanja, nerviranja, pucanja, ali nemate nikog da vam pomogne i tada pomaže da brojiš 10 ali ne u sebi, već sa decom, dobra fora. Tada opet majke odigraju važnu ulogu. Prvi put kada sam išao sam sa Lenkom i Aleksom na rođendan, kao da sam u rat krenuo. Dva ranca, pregršt presvlaka, spisak, imao sam čak i iscenirane situacija (šta ako se Aleksa upiški više od dva puta, šta ako Lenka neće ništa da jede i šta pobogu da radim ako im se ne daj bože kaki). Maja me potapšala po ramenu, biće sve u redu. i bilo je.

Nije kraj, daleko sam od dobrog oca jer iskreno i dan danas kada deca ostanu sama u kući sa tatom jedino čemu mogu da se nadaju je plazma i mleko. Šalu na stranu, očinstvo je maraton, nisam spreman ali sam voljan da trčim, a volja je dovoljna.

 

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


5 × five =