Heroji koji su obeležili i odredili mnoga detinjstva

By 0 No tags Permalink

Heroji naše mladosti, dosta jako zvuči, naježio sam se. Srećan sam jer ih je bilo mnogo i ne vredi ih nabrajati jer bi sigurno nekog izostavio. Zato ovaj tekst posvećujem crtanim junacima, koji se ne ljute kad ih zaboraviš, koji ti ne traže da im kažeš hvala, da ih se setiš, oni su jednostavno tu i konzumacija nije opterećujuća.

Optimus Prime, jebote koliko jako ime, ma moja keva zna za njega i ko zna ko još a da nisu nikad ni pogledali Transformerse. Djuza mu dao glas, postupci mu dali težinu i postade on jedan od heroja detinjstva. On vam je kao Brus Li samo u crtanom obliku. Pravičan, dosledan i pre svega vođa koga bi svaki tim poželeo. Zasigurno Optimus Prime je obeležio mnoga detinjstva. Naravno kakav sam glupak njegov uticaj sam tek osetio kasnije jer Optimus sigurno ne bi dopustio da se kradu Eurokremici u dragstoru.

Nindža Kornjače, kakva kombinacija. Svako je imao svog omiljenog junaka. Idealna mešavina potpuno 4 različita lika. Imao si pametnog, zajebanog, mrguda i zajebanta. Ovakvu situaciju gotovo da možete da vidite u iole svakom ozbiljnom društvu. Svima je uvek bio najzanimljiviji Mikelanđelo, zajebant i kornjača mekog srca. Leonardo neustrašiv i pravi vođa, Rafaelo mrgud ali cool tip i Donatelo mozak i naravno uvek spreman da filozofira jer kako bez takvog lika u ekipi.

Lanci picerija i danas su zahvalni nindža kornjačama na promociji čuvene pizze ali je ostalo pitanje uvek kako kornjače uvek imaju para za pizze, ali to nekom drugom prilikom.

Mislim da je moja generacija i nekoliko generacija ispod i iznad nas počelo da spoznaje žene kada se pojavila čuvena Ejpril Onil. Znali smo da nam se žene sviđaju ali nismo znali šta. Beše to slepa ljubav ali su valjda takve najlepše.  Naravno vremena kakva su tad bila su uzela maha pa je Ejpril uvek bila u jednom te istom kombinezonu i uvek zakopčana do grla ali kome je to tada smetalo. Važne stvari se kriju u sitnicama a to nas je Ejrpil naučila. Mnogi su kopirali Ejpril ali ona nam je uvek ostala u srcima.

Kako su se vremena menjala, javila se kako sam je ja voleo da zovem, riba iz Zeke Rodžera. Tu se jasno vidi da su se vremenom i kreatori crtanih filmova oslobodili i to se jasno vidi na samom liku već pomenute devojke. Jednostavno ovaj film, crtani nazovite kako god hoćete gledate u jednom dahu upravo zbog ovog lika. Toliko prikrivene erotike još niko nije video a svu slavu je odneo jedan zec ni kriv ni dužan.

A onda sledi potpuno ludilo, kolaps, Šarki i Žorž. Dva pogubljena detektiva koji pojma nemaju šta rade ali sve se na kraju ipak završi u njihovu korist. Jednostavno jedinstven crtani u tom trenutku. Politika je više puta morala da reprizira ovaj crtać upravo zbog velikih pritisaka dece koja su prosto obožavala ovaj crtani. Sećate se Politike kao kanala sigurno, kanal koji je znao da nas uveseljava po ceo dan preko vikenda ali i za vreme bombardovanja kada su po ceo dan puštali crtane filmove.

Naravno, ne toliko poznat lik ali prosto ne možete da ne volite Kadišona. Simpatičan magarac koji je sve kupio samo sa jednom epizodom. Koliko se tada pazilo na taj emotivan trenutak i kvalitet priče govori podatak da je jedan magarac postao jedan od omiljenih likova među decom. Nije bljuvao vatru, prolazio kroz zidove, nije se transformisao, bio je jednostavan magarac i to simpatičan. Stidljivo se iskrao na ovoj listi ali sasvim zasluženo.

Kapiram da ste vi i imali svoje junake iz detinjstva, tako da slobodno pucajte ovde sa imenima i objašnjenjima. A ako se pitate zašto su nam mlađe generacije ovakve kakve jesu, možda da pitamo njih?:)

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


5 × 1 =