MIšel ti si drolja, svaka reč od tebe je bolja

Mislim da je to bio 6 ili 7 razred osnovne škole. Profesorka je čitala Bodlera ili nekog sličnog pisca. Sećam se vrlo dobro lica malih ljudi u toj učionici. Znate onaj osećaj kada nešto slušate, lepo zvuči ali i dalje pokušavate da stvarno razumete o čemu se tu radi.

Bio sam poprilično dobar u tome da na pitanja profesorke odgovorim što je konciznije moguće a opet ne gubeći tu romantičnu i pomalo književnu notu. Može se reći da mi je to prirodno išlo. Nekako u to vreme prirodan nastavak svega se desio u RAP muzici gde je Bodler postao moderniji, direktniji, melodičniji ali opet nekako skriven i gde sam često morao da razmišljam, šta je zapravo pisac hteo da kaže.

Kao i mnogima u to vreme pored standardnih izvođača iz Amerike gde smo prvo trebali da povatamo sta uopšte pišu i repuju jer nam je sleng bio dalek, fokusirali smo se na naše izvođače. Moja generacija je odrasla uz Straight Jackin, Full Moon, Who is the best i naravno Grua. Gru je imao to kratko i čudno ime, gde se odmah na prvu loptu pitate, odakle ideja za ime. Nedugo zatim, pesma koja me je vratila u onu istu školsku klupu kada sam razmišljao šta je pisac hteo da kaže:

MIŠEL TI SI DROLJA, SVAKA ŽENA OD TEBE JE BOLJA.

Moja opsesija pesmom je prvo išla od toga da sam refren ponavljao i pevao po nekoliko puta na dan dok nisam počeo da se zapravo pitam oko drugog dela refrena, SVAKA ŽENA OD TEBE JE BOLJA. Po prvi put u životu sam ostao u dilemi, nisam ni znao odakle da krenem, ko je Mišel i šta je ona to uradila da svaka žena bude bolja od nje.

Tih godina smo u kraju često igrali basket, zapravo gledali smo kako stariji igraju basket a mi nekako zbog toga što na drugom košu nije bilo mrežice smo sedeli na centru i gledali starije kako besumučno cepaju istu. U jednom trenutku se pojavio GRU, full oprema i sa bananom u ruci. Mislim da mi je to bio prvi put u životu da sam imao priliku da možda popričam sa nekim koga samo toliko voleo i slušao. Ne, ništa od toga mi nije palo na pamet. Odlučio sam se da mu priđem i pitam ga, šta mu je uradila ta Mišel, šta mu je uradila da je svaka žena bolja od nje.

Sačekao sam kraj basketa, trenutak je bio dobar, dobio je tu partiju. Prišao sam i pitao: Gru, izvini, ko je Mišel? Tako prosto i jednostavno pitanje. Pogledao me je, nasmejao se onako lagano i samo odgovorio: Fliper, to je samo fliper. Koliko me je odgovor razočarao, toliko me je i oduševio jer nisam bio ni blizu odgovora u svim svojim mislima. Tumačio sam sve te filozofe, pisce, umetnike, voleo to da radim a nisam uspeo da protumačim momka sa Vidikovca koji je repovao o stvarima koje su mene zanimale i bile mi bliske.

Danas čujem da su neki klinci obogatili na startup zvanom Genius koji tumači svaku rep pesmu koja izađe. Za mene je to bio samo hobi koji sam prestao da radim onog trenutka kada sam saznao ko je Mišel, jer:

MIŠEL TI SI DROLJA, SVAKA REČ OD TEBE JE BOLJA.

Nek ti je večna slava Dalibore, zbog tebe sam kupovao fake Russel Athletic dukseve na sajmu i zbog tebe sam prvi put ostao zbunjen na konstataciju: Šta je pisac hteo da kaže, a pisac si bio.

3 Comments
 • Jelena Basta
  October 24, 2019

  E,a nama je rekao da je to poker aparat ili sam ja tada to tako shvatila 🙄

  • Željko Bošnjak
   October 24, 2019

   Moguce, mi smo zapamtili kao fliper, ali definitivno nije to sto su mnogo mislili:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


2 × three =