TOP 10 BELIH VINA DO 10 EUR

Do sada sam posvetio 2 teksta crvenim vinima, poslednji koji je još aktuelan a tiče se liste Top 8 crvenih vina do 10 eur, nakon poskupljenja.

Pošto idu toplija vremena, nadam se pored ovih snežnih padavina u Aprilu, pravo je vreme da listu posvetim vinima koja nekako najviše odgovaraju suncu i višim temperaturama i vina koja uglavnom nutricionisti preferiraju pre crvenih, jer kažu da su manje kalorična.

Mislim da sam ovog puta lakše napravio listu, nekako od početka do kraja ruka je sama pisala bez potrebe da uključujem mozak. Zanimljivo je da su gotovo sva vina sa naših prostora jer prosto u ovom segmentu ona dominiraju na našem tržištu. Dosta priče, da krenemo:

  • Valjevo je grad koji je dao meni najdraži džin Hajduk ali isto tako jedan jako lep Traminac, Pusula. Kada sam prvi put video ime i etiketu činilo mi se da je vino sa primorja ali sam ubrzo shvatio da nam vino dolazi iz dobro poznatog Valjeva.
  • Potpuno nezasluženo vinariju Trivanović nisam uvrstio na listu Top 8 crvenih vina do 10 eur, i ovog puta tu grešku ne smem da ponovim. Njihov Pinot Grigio je zaista odlično vino za ovaj cenovni rang, gde vino čak ide u regularnoj ceni i ispod 10 eur.
  • Chichateau Sauvignon Blanc nije najbolji sovinjon ali u ovom cenovnom rangu je morao da se nađe na listi. Sasvim je prirodno da se vinarija iz Šišatovca zove Chichateau i ovo mi je jedan od najgenijalnijih brendova. Flaše su zaista prelepe a kvalitet vino ne manjka za celokupnim vizuelnim identitetom. Ovo je generalno moj izbor uvek kada jedem neku ribu.
  • Doja je standardni član svih lista vina do 10 eur. Tamjanika kao naša sorta je morala da se nađe na listi. Da li je ovo najbolja sorta, ne znam, ali je meni najdraža. Generalno šta god da odaberete od Doje i njenih belih vina, nećete pogrešiti.
  • Erdevik Bella Novela i tačka. Erdevik kao vinarija mi se uvek pokazala kao sjajan izbor. Sve je dobro, apsolutno nisam probao nijedno vino od ove vinarije a da mi se nije svidelo. Ovde domiinira Sauvignon Blanc i moguće da ću na ovoj listi preterati sa ovom sortom jer mi je najlepša.
  • Sila Milanović, i ime opravdava kvalitet vina. Nije silno u tom smislu da opterećuje nepca, već jednostavno klizi kao da jedete neki dobar sladoled. Ovo vino mi je idealno i kada jedete ili jednostavno želite da popijete dobro vino i da se opustite.
  • Belina Matijašević, vinarija koja ima jedan od najraznovrsnijih portfolija vina na tržištu. Zašto je ovo vino tako posebno, jer je vratilo smederevku na velika vrata i pokazalo svima da to ne mora da bude vino od koga se razvalite i boli vas glava narednih 7 dana. Jedan od najboljih etiketa i imena na tržištu. Ovo vino preporučujem svima, što ne znači da će svima da se svidi ali će svi skapirati da se od smederevke ipak može napraviti dobro vino.
  • Delena 100 Jazz, za mene veliko otkriće. Inače ovo je drugi Traminac i ima nešto posebno kod Traminca, koji mi miri tu razliku crvenih i belih vina. Ovo vino prelazi malo iznad 10 eur ali je prosto greota da ne bude na listi.
  • Najveća klasika na listi, Radovanović Chardonnay. Za mene uvek izbor, jer me ovo vino prati od trenutka kada sam krenuo da pijem bela vina do dana današnjeg. Kada je klasika u pitanju, nema mnogo priče.
  • Ova lista svakako ne može i ne sme da prođe bez Malvazije. Iako najpoznatiji Kozlović koji ne ulazi na ovu listu zbog cene, možete naći jeftinije varijante i koliko sam video jako dobar izbor ima u Metrou. Kada kažete more, ja uvek pomislim na Malvaziju.