Top mesta za doručak u Beogradu

Doručak je najvažniji obrok tokom dana. Koliko ste puta čuli tu rečenicu? Ja, iskreno dosta puta. Te stoga konačno je na red došlo da pobrojim po meni neka najbolja mesta gde može dobro da se doručkuje, jer svima je stalo da imaju dobar početak dana. Kao i svakom lista apsolutno je ne tretirajte kao konačnu a kamoli kompletnu.

Da krenemo bez nekog preteranog reda.

Mydan, mesto koje je ostalo upisano još za vreme studentskih dana. Prost razlog za to je da dobijete najviše za novac koji date. Nije samo hrana u pitanju, već kompletan ambijent a posebno bašta.
Sa menu bih izdvojio argentinski omlet. Edamer i jaja su ubitačna kombinacija. Rekao bih da su popara i kačamak takođe nešto što vredi probati. Zanimljivo je i to da se Majdan često nalazi u pričama o mestima gde se dobro doručkuje.

Kozmetičar, lokal koji će vam srediti dušu, napuniti stomak i isturpijati sva moguća čula koja postoje. Dobio sam direktnu preporuku za ovo mesto i njihov posebni menu za doručak i iskreno nisam pogrešio. Marakeš kajgana, ne morate mnogo da razmišljate. Slatki doručak takođe jako dobar ali svakako Marakeš je must try. Mesto izgleda kao da ste upali nekom na gajbu ali koja je sređena na jako specifičan način tako da sve ima smisla ali i nema.

Monument, jedno od onih legendarnih mesta. Kada sam bio klinac, svi smo znali za taj Monument na okretnici 52 u poznatoj ulici Admirala Geprata. Godinama posle sam zapravo bio prvi put u prilici da probam nešto i naravno doručak je bio u pitanju. Ono što je zanimljivo, je da Monument pravi jako dobre sendviče. Koliko god sendviči zvučali jednostavno nemate puno mesta u gradu gde možete da pojete ljudski sendvič. Pored toga morao bih da izdvojim legendarne prženice za one koji da ubace bombu na stomak od ranoga jutra.

Kafeterija je dugo bilo mesto za kafu i eventualno neki slatkiš. Ono što mi se sviđa kod Kafeterije je što je prepoznala taj prazan prostor i unela je neke novine na tržište posebno u sferi doručka. Sendvič sa avokadom i acai bowls su svakako samo neka od jela koji su deo vrlo dobrog menu za doručak. Ono što uvek negde prevagne je i standardno dobra kafa. Kafeterija je postala jedno od onih go to mesta za doručak.

Filter, mesto zbog kojeg i ljudima iz grada Banovo Brdo više nije daleko. Sjajan menu, ranije sam ih pominjao za neke slatkiše i generalno ambijent. Cool mesto, ne previše hipstersko kako bi rekao jedan moj drugar. Zapečeno jaje sa kulenom za one koji hoće jači doručak i kačamak za one koji bi hteli malo laganije. Inače jako dobra kafa tako da ne morate da brinete za pre ili posle😊

Ako ste baš za kroasan i baš dobru kafu onda svakako ne morate mnogo da razmišljate. Kafeterija kod Hotela Beograd je The Mesto. Jako dobra kafa, neki kažu i najbolja u gradu. Kroasani koji se tu peku, u različitim oblicima, sa nadevima taman kako treba. Lokal je mali ali ima jako simpatičan i praktičan pult za take away opciju. Hvala Đorđu iz Luff-a koji mi je otkrio ovo mesto.

Izdvojio bih što se tiče kroasana i La Boulangerie. Prava mala francuska oaza u Kneza Miloša. Ono što je praktično jeste što možete uzeti i hleb za kuću koji je takođe jako dobar. Za mene malo preterano fensi mesto, posebno za jutro ali to ne remeti sve ostalo.

Bela Reka, uštipci i to je to. Nema šta tu mnogo da se priča. Najpribližnije nečemu što sam jeo kao klinac a za čime tragam već godinama u Beogradu. Kako vreme prolazi sve je teže probati te autentične stvari koje si jeo kao klinac a gde bez preterivanja taj ukus jednostavno ne možete nikad da zaboravite. Ono što je jako dobro, sve što ide uz prženice je domaće proizvodnje i to rezultira baš u ukusu koji sam opisao. Menu za doručak je širok ali kada dođem u Belu Reku ja menu ne otvaram.

Flert, restoran koji je uleteo u poslednjem trenutku na listu. Lično ne volim burek a mislim da mi se nikad nije desilo da poručim burek u restoranu. Konobar je bio dosta ubedljiv i burek je morao  biti poručen.
Odličan 5, ne previše mastan, taman koliko treba mesa, korica hrskava, puca a opet ne previše suva. Sve kako treba. Inače klopa u ovom restoranu je jako dobra, posebno dnevni menu, vredi čekirati i probati.

Mesta koja su mi na to do listi a nisam posetio a već sam dobio dosta preporuka su: Bemata, Cveće zla, Bloom i Puter.

Pucajte sa predlozima, sugestijama i šta god da vam padne na pamet.