10 PATIKA KOJE SMO GAZILI

Za mene su oduvek bile nešto više. Čak i u onim najgorim danima, patike su bile nešto što sam viđao ulicama kada ničega nije bilo, čak ni mleka po rafovima.

Air Max 4, sa čarapom, cela ulica se okreće. Za nas je to bio luksuz za koji smo znali da je dostižan, samo da se sve reši. Čak i da ih ne nosiš, tu su kod tebe, neko ih drugi nosi, ali nije bitno, izgledaju dostižno.

Teško je objasniti ljudima koji ne razumeju, zato se često i ne trudim. Patike su deo kulture i poziv da se osećaš drugačije, bolje, u oblacima.

Jel osnova je da poznajes svoje patike.

Jako mi je bilo teško da napravim ovu listu, jer trenutno u svojoj kolekciji imam preko 30 patika a pitaj boga koliko sam ih nosio, računam i one koje sam nosio na tren, kao te Air Max 4 iz 90-ih.

Hoćemo da krenemo, idemo:

10. Reebok Pump – patike koje nikad nisam imao a toliko sam ih želeo. Duboke patike koje sam zavoleo pre Jordanki. Poster Šakila u sobi i svaki dan gledam te patike, pogled se završava na tom pump-u. Mislim da ništa nisam gledao češće a da to na kraju nisam imao. Nikad apsolutno nisam pitao roditelje da mi ih kupe, jer sam znao da nije realno i nikad mi nije bio žao. Uteha je stigla u Hexalite ili tzv saće patikama ali ljubav prema pampericama je ostala i do dan danas.

9. Puma Disc, ovo je za mene bio prvi ozbiljan izum. Školski parkić u Čačku, momak koji se saginje i kreće da rotira disk i zateže patike. Moja faca, saznanje da tek što sam naučio da vežem patike kako treba je neko smislio disk i sve moje napore bacio u vodu mi se jako dopala. Nećemo da pričamo koliko je ova inovacija bila posle prihvaćena ali za mene do dan danas neprevaziđena.

8. Nike Pegasus i Icarus, ili ti varijanta nemam za AirMax daj mi ove. Jedna od najudobnijih patika ikada sa jednim od najjačih imena ikada. Tada sam prvi put shvatio zašto je dizajn lep kada je jednostavan i sveden. Takav dizajn je dozvoljavao da se patika kombinuje u različitim bojama i svaka patika je bila priča za sebe. Mnogi su se ložili na vazduh ali tek kasnije smo shvatili širi značaj patika.

7. Nike Air Max 1, ako mene pitate koja je to ultimativna patika da ima vazdušni djon, ne izgleda kao svemirski brod na nozi, može da bude lepa i još je udobna onda sigurno možemo da pričamo o ovoj patici. Ovo je patika koja je sigurno doživela največi broj varijanti i mislim da se svaka boja koja je ikada postojala našla na jednoj od verzija ove patike. Opet uvek je bila pristupačna ali su dušmani u poslednje vreme počeli da je tretiraju kao nosoroge, tj kao ugroženu vrstu, tako da je i cena otišla gore. Jasan mi je bio moj brat Skubi kada ih vidi negde, da odma uzme 3 para, da ne razmišlja. Neki su znali neke stvari pre nas zanesenjaka.

6. Prvi retro momenat i trenutak mogu da nosim od ćaleta patike se desio sa Adidas Wimbledon. Kada sam se pojavio u tim patikama na nekom rodjendanu, mislim da su mi se svi smejali i nisu verovali šta nosim. Taj retro momenat je oduvek bio u meni i samo je čekao eksploziju a vrhunac je doživeo sa ovim patikama. Patike su se brzo raspale jer su kod mog oca bile više od 10 godina ali sećanje nikad.

5. Mislim da ništa toliko dugo nisam čekao nego moji prvi JORDAN par. Faktički se to desilo pre 7 godina kada sam menjao posao i kada su me moje kolege iznenadile sa JORDAN 3 son of Mars patikama. Nije naudobnija patika, nije najlepša ali je osećaj neobjašnjiv svaki put kada te patike stavim na nogu. Ono što je tačno, patike su gotovo neuništive. Ubrzo nakon njih sam dobio i drugi par, jer je moja supruga shvatila koliko zapravo volim ove patike i da je jednostavno idiotski da nemam prvi par od čega je sve krenulo a to su JORDAN 1.

4. VANS predstavlja sve ono što nisam mogao da budem kao klinac. Cool klinac sa dugom kosom koji zna da vozi roške i skejt. Završio sam sa kratkom kosom igrajući fudbal u beton ligama. Vans je oduvek ostao tu, podsećajući me koliko ih je teško biti nabaviti kada sam bio klinac pa sam morao da se zadovoljim sa trakom za ključeve iz Budimpešte.

Takođe to su patike od kojih se mojoj ženi diže kosa na glavi kada ih svaki put uparim sa dugačim belim sportskim čarapama, jednostavno želim i dalje nekad da budem jedan od onih likova koji se tako oblače i voze onaj skejt koji nisam uspeo nikad da savladam.

3. Starke, bele, klot, jeftine i ako može sa Lunar djonom jer je Nika konačno odlučio da malo da na udobnosti ovim patikama. Kada sam prvi put video Justin Timberlake sa starkama i odelom rekao sam sebi da konačno postoje patike koje mogu da idu uz svaku kombinaciju a ne moraju da koštaju čitavo bogastvo.

2. Reebok Classic – van vremenska patika koju je vreme pojelo. Jedina patika koju sam kupio dva puta a oba puta mi se nije svidjala. Kada se i dan danas pitam zašto sam ih kupio, ne bih znao da odgovorim na ovo pitanje. Najbolje raspoznajem ovo novo vreme jer te patike više ne viđam kao ranije.

1. Simod, za mene je tako sve počelo. Legenda umreti ne sme.

Pucajte dalje ljudi…