TOP 10 IGRAČAKA ZA DECU DO 3 – 4 GODINE

Kao neko ko i sam skuplja igračke bilo je lako napraviti ovu listu, posebno ako se uzme u obzir da imam dva deteta. Moram da napomenem da lista ne uključuje custom igračke koje su po mom mišljenju i najbolje, nekom drugom prilikom ću se sigurno pozabaviti i time. Takođe daleko da je ova lista konačna jer mnogo ove igračke sa liste neće prijati ili odgovarati svakom detetu tako da slobodno pucajte sa predlozima.

Pa da krenemo:

  1. Chicco životinje. Mogu slobodno da kažem da je ovo all round igračka koju odlikuje izdržljivost ali i velika težina tako da zna da bude nezgodna za decu prilikom nošenja.

Ujedno ovo je sjajan način da se deca upoznaju kako sa životinjima, tako i sa brojevima i muzikom. Jako je dobro što sama igračka ima nivo podešavanja zvuka jer nekad igračke znaju da budu jako iritantne za nas matore, posebno ako se glasno čuje.

  1. Montesori tabla ili kako sam je zvao tabla svega onoga što deca ne bi trebalo da rade. Montesori tabla može da se koristi i za decu posle treće godine jer recimo na određenim tablama imate mogućnost da deca nauče kako se pertlaju patike.

Tabla zna da bude jako zanimljiva i može jako puno da drži pažnju deci. Ono što je najbitnije, ne zauzima uopšte prostor a može jako lepo da izgleda recimo u dnevnoj sobi kaona primeru kod nas. Ono što je super kod ove igračke ako mogu tako da kažem jeste što je jako customizable što je i glavna poenta da vremenom menjate stvari kada deci iste dosade.

Pošto ima dosta elemenata ona može biti zanimljiva gotovo svakoj bebi i detetu. Takođe jako je dobra kod beba koje puze i treba da se dignu jer ih sama table mami sa raznoraznim opcijama.

3. Kolica za bebe, igračka koja je pre svega namenjena devojčicama. Moja Lenka se i danas ne odvaja od njih. Ono što je bitno što ova igračka negde omogućava detetu da razvija motoriku i da budemo realno, se pravi važna. Mogu se naći za jako pristojne pare recimo u JUMBO. Ovde bih ubacio i sve vrste guralica koje deca besumučno znaju da guraju i roditeljima kao dobar saputnik gde god da idu van kuće. Recimo mi PAKU, kako je Lenka oslovljava ne vadimo iz prtljažnika jer uvek dobro dođe kada odemo negde a Lenka se bas zaželi nje u tom trenutku.

4. Lego DUPLO ili bilo koje veće kocke. Definitvno manja deca, posebno do 3 godine nemaju još te fine pokrete i nisu bas najpreciznija te stoga je najbolje im davati veće kockice koje su ujedno lakše slažu i koje ona lakše drže. Uvek savetujem da kupite jedan set i ne preterate jer neka deca jednostavno ne vole kocke. Ako vidite da to nije slučaj i da deca vole kocke onda gotovo svuda ih možete naći. Ono što možete uraditi i olakšati deci jeste ovaj mali primer kako od stola možete napraviti Lego mali poligon za decu, inače kreacija od moje Maje, vrlo jednostavna a tako efektna.

5. Stalak za crtanje ili tabla. Ono što treba videti u nekom periodu jeste da li dete želi ili pokazuje interesovanje za crtanje. Mogu se naći najrazličitije verzije stolova, manjih, većih za crtanje gde deca mogu da pokažu svoju kreativnost ili jednostavno samo da pišu i škrabaju. Ujedno uče se i brisanju i ponovnom pisanju, kao neka dobra radna navika:)

6. Stalak za provlačenje kuglica, ne znam kako drugačije da ga nazovem. Iskreno nikad mi ne bi palo na pamet da Aleksa nije iskazao interesovanje u jednoj od igraonica u koju idemo. Drvene igračke, posebno kvalitetne se jako teško nalaze a po meni najbolje mesto u gradu je Pertini jer imaju jako veliki izbor drvenih igračaka. Ovde deca zapravo uče te fine pokrete i bivaju jako spretni i brzi provlačeći kuglice sa jednog kraja na drugi. Ono što je možda i najbolja stvar kod ove igračke je što može više dece da bude prisutno a da se ne posvađaju:)

7. Puzzle ili ti prepoznavanje oblika. Ovakve igračke gotovo svuda možete naći. Deci znaju da budu jako zanimljive ali je probem što ih relativno brzo izgustiraju i onda je potrebno nabaviti novu. Mogu biti jednostavne ili pak malo komplikovanije u zavisnosti koliko dete pokaže interesovanje i kako napreduje. Ovde bih stavio i domine, zapravo sve igračke koje deca mogu da slažu.

8. Šator, mogu slobodno da kažem sjajna stvar. Mi smo uzeli jedan od ljudi koji to rade ručno i mogu da kažem da smo jako zadovoljni. Uglavnom šator otvaramo tokom određenih delova u godini a ono što je jako zanimljivo da pored toga što deci služi kao dobro mesta za skrivanje i igranje može da bude jako zanimljiv detalj u kući, naravno ukoliko imate mesta jer znaju da zauzimaju dosta mesta.

9. Čovečuljci ili opet ne znam kako drugačije da ih nazovem. Recimo da sve ove igračke držim još od najranijih dana od kaubojaca, super Maria, Zmajeve kugle, itd. ONo što je super  što ove igračke možete i kupiti na sajmovima igračaka za vrlo povoljne cene.

10. Krompirko, definitivno jedna i od meni omiljenih igračaka koju nažalost možete kupit jedino preko Aliexpressa jer ovde nisam viđao. Sjajna igračka koja omogućava deci da uče delove tela uz igru a ujedno mogu da customizuju do iznemoglosti Krompirka i da konačno nauče da je cool imati brkove. Ujedno ovakve igračke koje se posle pojave u nekom crtanom filmu decama lakše omogućavaju da povezuju stvari i likove i dodatno im kreiraju maštu

ako bitno da brojevi pored svih igračaka ne znače ništa osim da isprate listu, tj da ne preteram sa više od 10 igračaka. Ono što sigurno nije na listi su zapravo igračke iz moje kolekcije koje su još pod ključem.