TOP 8 CRVENIH VINA DO 10 EUR, POSLE POSKUPLJENJA

Da ne zvučim previše negativno ili pesimistički, ali sve je poskupelo. Toliko je sve poskupelo da lista sa 10 vina do 10 eur koju sam pisao pre malo jače od godinu dana, danas izgleda potpuno drugačije, tj danas je mnogo teže napraviti ovu listu. Većina vina sa prvobitne liste je izašla sa liste, isključivo govoreći samo o ceni.

Negde se provlačila priča da je u Srbiji jako lako naći dobro vino za 10, danas to pak i nije baš slučaj. Ovo negde uporedjujem sa Milka čokoladom, za koju smo svi pričali 100 gr, iako odavno ni ona nije 100 gr.

Da ipak pokušamo da ovu listu napravimo kako dolikuje:

Vino je bilo i na mojoj prvoj listi i ostalo je u cenovnom rangu, čak ispod 1000 dinara na nekim mestima. U ovom cenovnom rangu stvarno sa Cabernet Sauvignon retko kada možete da promašite. Verujem da ovo vino može dalje da napreduje jer je zadržalo taj kvalitet koji ima i dalje se ubraja u vina do 10 eur. Vino je umerenog inteziteta tako da odgovara većini. Ovo je i dalje jedno od najboljih vina za ulazak u svet vina a da vas džep ne zaboli.

Kada sam prvi put pravio listu ovo vino nije bilo na listi. Kao i uvek kada pravim liste, uvek kažem da ću nešto propustiti i to je dobro, jel Srbija ima sve više i više dobrih vina. Ovo vino iz Subotičkih krajeva se pravi od autohtone sorte Kadarke i suvo je, ne previše. Dobra vrednost za pare koje daje.

Deurić se specijalizovao za ovaj segment. Na prošloj listi je bila autohtona sorta Probus, a ovaj put njegovo mesto je zauzeo Pinot Noir. Opet suvo vino jer kako starim tako moje grlo želi da bude testirano novim ukusima. Moram da priznam da je jako lepo i otići do Deurića. Fruška Gora jeste specijalno mesto na severu Srbije

Za mene u ovom trenutku vino koje se probilo na ovu listu jer za taj novac i ono što daje je idealna kombinacija. Matijašević je jako lepo pokrio sve cenovne rangove i sedam hrastova jeste njihovo entry level vino ali jako dobro. Kupaža prokupca i merlot koju u odredjenjim radnjama poput Metroa možete naći i ispod 750 dinara na popustima. Ono što moram da priznam, da treba istražiti celu liniju ove vinarije, jer imaju sve od rozea, smederevke, sjajnih belih vina do crvenih.

Ovo italijansko vino je i dalje jefitno za ono što pruža. Italijani su uspeli ono što su uradili i Potrugalci, da za pristojne pare dobijete i više nego pristojan kvalitet. Ovo vino suvereno drži mesto na obe liste. Šta god da probate iz ove linije, od Primitiva do drugih boca, odlično je. Pravi izvbor za ljude koji gledaju vino u rangu oko 10 eur.

Portugal je sinonim za jeftino i dobro vino. Imao sam prilike da pričam sa momkom koji je iz Portugalije i koji kaže da se vina od 10 eur kupuju jedino kada se ide u goste, kako bi ispoštovali gosta i kako bi boca izgledala lepše. Za ovo vino sam čuo davnih dana, i jedno je od poznatijih iz Portugala koje se može kupiti ovde. Taćno za 10 eur dobijete sjajno vino i biće vam jasno zašto Portugalci stalno dižu bunu i organizuju štrajkove kada im kažu da će vino poskupeti. Jedinu sličnu stvar sam video u Českoj kada je bilo priče da će pivo poskupeti. Moramo da spomenem Pegos Claros, jer sam se raspametio kada sam ga prvi put probao ali je za nijansu skuplje, oko 1600 dinara i ne može ući na ovu listu.

Kako da ova lista prođe bez Župskog Aleksandrovca, kraja koji je uvek bio poznat po pristupačnim vinima. Budimir vinarija mi je još odavno upala u radar ali sada još više jer su uspeli da zadrže Prokupac ispod 1000 dinara, nešto što i DOJA nije uspela sa poskupljenjima. Svakako vinarija vredna istraživanja kao i ceo kraj. Topla preporuka

Cilić je na ivici da bude na ovoj listi ali sa cenom od 1300 dinara smo mu progledali kroz prste. Ovo vino sam prvi put probao u restoranu na preporuku konobara i od tada ova vinarija mi je medju favoritima. Jednostavno Cilić je vinarija koja se uvek trudila da u okviru tih famoznih 10 eur napravi dobro vino što i danas uspevaju.

Kao što vidite, lista nema više 10 vina jer se celo tržište pomerilo ka cenovniom segmentu bliže 15 eur nego 10. Mislim da će mi sledeći tekst biti Top vina oko 20 eur gde ćemo proveriti koliko se kvalitet tih vina razlikuje od ovde pobrojanih.

Živeli…